Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskningspropositionen är nu presenterad

Idag presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen för de kommande fyra åren. Det är en stark satsning på forskning och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i en kort kommentar.

Regeringens forskningspolitiska proposition går under namnet ”Forskning, frihet, framtiden - kunskap och innovation för Sverige” och innehåller satsningar om totalt 13,6 miljarder under perioden 2021–2024.

– Den här propositionen fångar upp det som är viktigt i vår tid, men den har också ett starkt fokus på att forskningspolitiken är långsiktig, säger forskningsminister Matilda Ernkrans om propositionen i en intervju i tidningen Curie.

Några av delarna som rör Vetenskapsrådets verksamhet är ökade investeringar i forskningsinfrastruktur, långsiktiga satsningar på pandemier och hälsa och förstärkning av den fria forskarinitierade forskningen.

- Det är en stark satsning på forskning som regeringen har presenterat och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen. Vetenskapsrådet ser fram mot att arbeta med de nya satsningarna, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

Intervju med Matilda Ernkrans i tidningen Curie Länk till annan webbplats.

Forsknings- och innovationspropositionen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Vetenskapsrådets inspel till forskningspropositionen

Vad händer nu?

Under våren beräknas riksdagen ta ställning till förslagen som regeringen presenterat i sin forskningsproposition. Detaljerade uppdrag lämnas till myndigheterna i separata regleringsbrev i början av året.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Excellens, stabilitet, samverkan och öppenhet viktigt för nästa ramprogram

    EU:s ramprogram för forskning och innovation möjliggör för Sverige och övriga medlemsländer att adressera gemensamma samhällsutmaningar som sträcker sig över nationsgränser. Programmet skapar möjligheter för forskare att samarbeta med partners från e...

  3. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...